Mesterséges intelligencia

A Bizottság új jogszabály tervezetet készített a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

A Bizottság évek óta foglakozik a mesterséges intelligenciával, segíti az együttműködést az EU-n belül, hogy növelje versenyképességét és biztosítsa az uniós értékeket.

A mesterséges intelligenciáról szóló európai stratégia 2018-as közzétételét és az érdekelt felekkel folytatott széles körű konzultációt követően a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértői csoport 2019-ben iránymutatásokat dolgozott ki a megbízható mesterséges intelligenciáról, 2020-ban pedig értékelési listát a megbízható mesterséges intelligenciáról. Ezzel párhuzamosan 2018 decemberében a tagállamokkal közös kötelezettségvállalásként megjelent az első összehangolt terv a mesterséges intelligenciáról.

A Bizottság 2020-ban közzétett, a mesterséges intelligenciáról szóló fehér könyve világos jövőképet fogalmazott meg az európai mesterséges intelligenciáról. A mesterséges intelligenciáról szóló fehér könyvről szóló nyilvános konzultáció széles körű részvételt váltott ki a világ minden tájáról. A fehér könyvet egy “Jelentés a mesterséges intelligencia, a tárgyak internete és a robotika biztonsági és felelősségi vonatkozásairól” című dokumentum kísérte, amely megállapította, hogy a jelenlegi termékbiztonsági jogszabályok számos olyan hiányosságot tartalmaznak, amelyekkel foglalkozni kell, különösen a gépekről szóló irányelvben.

A most megjelentetett rendelettervezetben a Bizottság új szabályokat és intézkedéseket javasol, amelyek célja, hogy Európa a megbízható mesterséges intelligencia (MI) globális központjává váljon. A mesterséges intelligenciára vonatkozó első jogi keret és a tagállamokkal közösen kidolgozott új koordinált terv kombinációja garantálni fogja az emberek és a vállalkozások biztonságát és alapvető jogait, miközben az egész EU-ban erősíti a mesterséges intelligencia elterjedését, a beruházásokat és az innovációt.

Rendeletjavaslat a mesterséges intelligenciára vonatkozó európai megközelítésről, és a mellékletei elérhetők az alábbi gombra kattintva.

Leave a Reply