Gépek irányelv felülvizsgálata után készült új jogszabály tervezet

A mesterséges intelligencia rendelettel együtt megjelent a gépekre vonatkozó új jogszabály kiegészítik a mesterséges intelligencia szabályozást a gépek biztonsági szabályainak módosításával, hogy növeljék a felhasználók bizalmát a termékek új, sokoldalú generációjában.

A gépipari termékek a fogyasztói és professzionális termékek széles skáláját fedik le, a robotoktól a fűnyírókig, 3D nyomtatókig, építőipari gépekig, ipari gyártósorokig. A gépekről szóló irányelvet, egy új gépek rendelet vált fel.

Ez az új jogszabály javaslat a következő problémák megoldását kínálja:

  • A gépek direktíva nem terjed ki kellőképpen az újonnan megjelenő technológiákból eredő új kockázatokra.
  • A jogbizonytalanság, a hatály és a fogalommeghatározások tisztázatlansága miatt és a hagyományos technológiák esetleges biztonsági hiányosságai.
  • A nagy kockázatú gépekre vonatkozó rendelkezések elégtelen volta.
    További probléma, hogy az I. mellékletben szereplő, nagy kockázatú gépek jelenlegi listáját 15 évvel ezelőtt dolgozták ki, és a piac azóta sokat fejlődött.
  • A kiterjedt papír alapú dokumentáció miatti pénz- és környezeti költségek.
  • Ellentmondások az uniós termékbiztonsági jogszabályok más részeivel.
  • Az átültetésből adódó értelmezési eltérések.

Az a tény, hogy a jelenlegi szabályozás – a gépekre vonatkozó irányelv, amely a tagállamokra bízza a jogalkotási célkitűzéseknek való megfelelés eszközeinek megválasztását, a gépek irányelv rendelkezéseinek eltérő értelmezéséhez vezetett, ami jogbizonytalanságot és a koherencia hiányát eredményezte az egész egységes piacon. Ezen túlmenően az irányelv átültetése egyes tagállamokban késedelmet szenvedett.

Az új gépek rendelet elemzését segíti a XI. melléklet, amely tartalmazza a hatályos szabályozás és javasolt új jogszabály keresztrefencia táblázatát.

Gépek rendelet tervezettel kapcsolatos dokumentumok. Rendelet tervezet, mellékletek, hatáselemzés és vezetői összefoglaló letölthető a gombra kattintva.

A gépekre vonatkozó új rendeletjavaslatról szóló nyilvános konzultáció (a hivatkozott lap alján)

Leave a Reply