A világon több mint egy millió szervezet 1,6 millió tanúsítvánnyal rendelkezik. Magyarországon kiadott tanúsítványokról az ISO felmérés alapján kaphatunk képet. Erről készített rövid összefoglaló itt tekinthető meg.

A szervezetek tanúsítottsága mindig sok kérdést vet fel. A nem akkreditált tanúsítványok széleskörű használata és elfogadása általánossá vált hazánkban. Az ilyen tanúsítványok értéktelenek, nem mutatnak meg semmit a szervezet tényleges működéséből, az általuk végezett munka milyenségéről.

A szervezetek a beszállítóik értékelése során nem igazán támaszkodhatnak a tanúsítványokra önnmagukban, mindig le kell ellenőrizni azok valódiságát.

Hogyan győződhetünk meg a tanúsítványok érvényességéről arról az egyik GYIK bejegyzésünkben olvashat.

Mostantól új lehetőség nyílt meg a tanúsítványok érvényességének megállapítására. Nemzetközi Akkreditációs Fórum (International Accreditation Forum ) elindította a tanúsítvány kereső adatbázisát. Ami elérhető az IAF CertSearch honlapon.

Az adatbázis úgy épül fel, hogy az IAF felveszi a jelentkező akkreditáló szervezeteket az adatbázisba, majd az akkreditáló szervezetek felveszik a jelentkező tanúsító szervezeteket, majd a tanúsítók hozzáadják a tanúsított szervezeteket. A tanúsított szervezetek, kapnak egy linket, amely az adatbázisban található oldalukra vezet, ahol jóváhagyhatják a róluk szóló bejegyzés megjelentetését.

Ezzel a kicsit bonyolult módszerrel biztosítható az adatbázisban található tanúsítványok hitlessége.

Jelenleg a IAF CertSearch honlap szerint hat Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által akkreditált szervezet van benne az adatbázisban és 521 tanúsítvány. Ez csak töredéske a fent található 2018-as adatokban látható tanúsítvány számnak.

A hat tanúsító szervezet is csak kis része az akkreditált szervezeteknek, ha azt nézzük, hogy jelenleg 22 MIR tanúsító szervezet van a NAH adatbázisában.

Reméljük minél több szervezet csatlakozik majd az adatbázishoz. Biztosítva egy gyors ellenőrzési lehetőséget mindenkinek, beleértve azokat is akik a beszállítójukat kívánják leellenőrizni.

Leave a Reply