Megjelent a Magyar Minőség 2020. márciusi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2020. márciusi szám tartalmából:

Folyamattérkép és/vagy üzleti modell? – Strelicz Andrea és Dr. Bognár Ferenc

Ennek a cikknek a célja egy fajta kapcsolat értelmezés a szabványi követelmények, a szabványon kívüli tendenciálisan változó gyakorlati követelmények és a vonatkozó menedzsment modellek szándék szerinti mondanivalója között. Ebben a cikkben a minőségirányítás egyik elengedhetetlen feltételéről lehet olvasni, a vállalati működés leképezéséről és modellezéséről, vagyis arról a koncepcionális elképzelésről és annak ábrázolásáról, mely irányt mutat a gazdálkodó szervezetnek a versenyképesség és a biztonságos működés felé. Azt is bemutatja, hogy ezeknek a modelleknek a szerepe nagyon hasonló, mégis teljesen el tudnak különülni egymástól, de mindenek felett hangsúlyozni szeretné a minőségirányítás egyik legfontosabb gyengeségét, a pénzügyi és gazdasági aspektusok hiányát.

Vállalati folyamatok újraszervezése – Fenyves László

A folyamatalapú vállalatvezetés manapság egyre lényegesebb szerepet kap a vállalatok életében. Az állandóan változó környezethez való igazodás miatt a vállalati folyamatok rendszeres módosításokon, átalakításokon mennek át, hogy a gazdasági körülményekhez, a vevői igényekhez, a politikai környezethez és a technológiai fejlődéshez igazodni tudjanak. Cikkében a szerző bemutatja, hogy milyen tényezők hatására kerülnek egyre inkább előtérbe a folyamatok, valamint a folyamatok újraszervezésével foglalkozik részletesebben és egy erre vonatkozó példát is bemutat.

Quality 4.0 – I. rész – Tóth Csaba László

Manapság egyre többet beszélünk a Quality 4.0-ról, de a legtöbben nem nagyon értik, hogy miről is van szó. Az ASQ 2019-ben már harmadik alkalommal rendezte meg az erről szóló konferenciát, amelyen 200-nál több szakértő vett részt.

Az utolsó konferencia fő gondolata az volt, hogy a minőségügyesek alapvető feladata a vállalkozások támogatása a digitális transzformációban. Itt három fő területre fókuszáltak, emberek, folyamatok és technológiák. Ebből persze még nem nagyon derül ki semmi, leginkább az nem, hogy mi is valójában a Quality 4.0? Az ezzel kapcsolatos gondolatait foglalta össze a szerző.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2019. évi  februári szám.

Leave a Reply