A Magyar Minőség folyóirat áprilisi számában a szabványügyi hírek között szerepelt a menedzsment szabványok módosításáról szóló hír.

Utána nézve a módosítások hátterének kiderült, hogy az ISO/IEC Direktíva Annex SL Appendix 2: 2024. február 6-án módosításra került.

Ennek következtében, minden menedzsment rendszer szabvány, így az ISO 9001, 14001, 27001, 45001 stb., 4.1 és 4.2 szakasza kiegészítésre került az éghajlatváltozásról szóló követelménnyel, illetve megjegyzéssel. A szabvány módosítások Ingyenesen letölthetők az ISO honlapjáról. Például az ISO 9001 módosítása.

A változás lényege, hogy hozzáadásra került a 4.1 szakasz végére a következő mondat (nem a hivatalos magyar fordítás):

A szervezetnek meg kell határoznia, hogy az éghajlatváltozás számára releváns kérdés-e?

A 4.2 szakaszhoz pedig a következő megjegyzés került hozzáadásra:

MEGJEGYZÉS: Az érdekelt feleknek az éghajlatváltozással kapcsolatos követelményei lehetnek.

Mit kell tenniük minimum a szervezeteknek?

1. Töltsék le az ingyenesen elérhető tényleges módosítást az ISO honlapjáról. A magyar változat később készül el, mivel a menedzsment szabványok európai szabványok is, meg kell várni a CEN jóváhagyási folyamat szavazási eredményét utána készülhet el a magyar változat. Így a hivatalos magyar változatra még várni kell.

2. Vezetőségi átvizsgálás során döntsék el, hogy az éghajlatváltozás releváns kérdés-e a jelenleg működő menedzsment rendszerükben.

a) Ha igen, frissítsék a szervezet környezetének a felmérését a 4.1. pont szerint, és a 6.2. pontban azonosítsák az esetleges új kockázatokat. Frissíthető minden olyan releváns folyamat, amely támogatja az éghajlatváltozás kezelését.

b) Ha nem, a vezetőségi átvizsgálás jegyzőkönyvében rögzítsék, hogy megtárgyalták a kérdést és a szervezetet az éghajlatváltozás nem érinti.

3. Tekintsék át a vezetőségi átvizsgálás során az érdekelt felek listáját, hogy megállapítsák, van-e valamelyik lényeges érdekelt félnek olyan éghajlatváltozással kapcsolatos követelménye, amely hatással van az átvizsgálást végző szervezet irányítási rendszerére.

a) Ha van ilyen, frissítse az érdekelt felek követelményeit, és azonosítsa a 6.2. pontban az esetleges új kockázatokat. Frissíthet minden olyan releváns folyamatot, amely támogatja az éghajlatváltozás kezelésének kérdését.

b) Ha nincs, a vezetőségi átvizsgálás jegyzőkönyvében rögzítsék, hogy megtárgyalták a kérdést és a szervezet érdekelt feleit az éghajlatváltozás nem érinti.

Ez a módosítás 2024. február 27-től hatályos.

A fenti kérdésről a Magyar Minőség Társaság 2024. május 16-i QualiTea 14 rendezvényén részletesen kaphat információt.

Leave a Reply