Megjelent a Magyar Minőség 2023. májusi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2023. májusi szám tartalmából:

Mi a MI jövője a MI szerint? – Dr. Csiszér Tamás

A dolgozat három mesterséges intelligencia alkalmazás (chatbot) válaszait mutatja be, amelyeket arra a kérdésre adtak, hogy mi a minőségirányítás jövője. A válaszokat elemeztük a közöttük lévő hasonlóságok és különbségek, a forrásanyagok összefoglalásának megfelelősége és az „önálló gondolatok” szempontjából. Megállapítottuk, hogy a chat-botok alkalmasak a lényeg kivonatolására, de alapos értelmezésükhöz szükség van a háttéranyagok tanulmányozására is. A válaszok tartalmi elemzése során olyan, egyéb dolgozatokból már jól ismert jövőkép rajzolódott ki, amelyben a minőségügynek alkalmazkodnia kell az új szervezeti formákhoz, a fenntarthatósághoz és a negyedik ipari forradalom vívmányaihoz. Forradalmian új, korábban nem ismert következtetéseket nem kaptunk, de a különböző hangsúlyokkal rendelkező megállapítások érdekes visszajelzést adnak arról, hogy milyennek „lát” minket a mesterséges intelligencia, a hozzáférhető, elsősorban ismeretterjesztő minőségügyi irodalom tanulmányozása alapján.

A technológia és stratégia kapcsolata – Dr. Deutsch Nikolett – Dr. Berényi László

„A technológia szerepének felértékelődése: stratégiai lehetőségek felé” című cikkünkben a technológia, a technomenedzsment fogalmaival és ezek stratégiai vonatkozásaival foglalkoztak. A stratégia fókuszában általában véve a vállalat üzleti és termékjellemzői állnak. A stratégiai technomenedzsment a hangsúlyt az üzleti aspektusok technológiai jellemzőkkel való kapcsolatára és azok transzformációjára helyezi a hangsúlyt. A cikk célja a két terület kapcsolatát megvilágítani és a lehetséges stratégiai magatartásokat felvázolni. A cikkünk a Deutsch és társai (2019): A technológia szerepének stratégiai felértékelődése: Szemelvények a stratégiai technomenedzsment téma-köréből c. könyvben bemutatott ismereteken alapulnak.

Mit kezdjen a Lean menedzsmenttel egy újonnan alakult szervezet? – 1. rész – Némethné Makra Andrea

Állandóvá vált a kiszámíthatatlanul változó környezet, melyben a mai vállalatok kénytelenek működni. Nem elég egy-két igazán elkötelezett munkatárs, minden szinten és minden területen be kell vonni az embereket a fejlesztések végrehajtásába. A szerző tapasztalatai alapján változó környezetünk ellenére gombamód szaporodnak az újonnan alakuló külföldi tulajdonú cégek a debreceni régióban. A fiatal cégeknél még nem biztosított a megfelelő struktúra, a különböző pozíciók által ellátott szerepek is összemosódnak. A legfontosabb ebben az időszakban a főtevékenységre koncentrálás, új piacok felkutatása.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2022. évi áprilisi szám.

Leave a Reply