MM2022-04 címlap

Megjelent a Magyar Minőség 2022. áprilisi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2022. áprilisi szám tartalmából:

A HR szerepe a LEAN transzformációban – 1. rész – Sándor Judit

Lean transzformációs átalakulás, mely szervezetfejlesztésben a „Gondolkodás és Viselkedés formálás” oldalról proaktív vezetői szerepet vállalt fel a szerző. Főbb pontjai a jelen és jövő állapot meghatározása, akcióterv a közöttük levő hiányosságok betöltésére, a fenntarthatóság és fejlesztések megfogalmazása, különös tekintettel a HR értékteremtő szerepére. A legértékesebb az ember, aki gondolkodik, akinek ötletei vannak és akinek bevonása és támogatása nélkül a lean bevezetés puszta próbálkozás, velük együtt viszont hosszú távú kultúraformálás és a transzformáció történik. ’Nemcsak’ támogató funkciója volt, hanem újszerűbb megközelítésben, magát HR-t illesztete bele a transzformációba. Fontos, hogy ne „csak” módszereket és technikákat lássunk és tanítsunk, ne átmeneti erőfeszítések történjenek, hanem a folyamatos tanulás eredményeként legyen ez egy folyamatos fejlődésre alapuló szemléletmód kialakítása.

Összeszerelő és gyártósor tervezése és optimalizálása Lean szemlélet szerint – 1. rész – Karcsai Dávid

A hazánkba is betörő Covid-19 járvány következményeként az elmaradt rendezvények és egyéb korlátozások miatt a horgászat egy igen vonzó szabadidős, rekreációs időtöltéssé vált az emberek körében, hiszen a horgászatot ebben a helyzetben is nyugalommal tudták űzni. Több százezer ember kezdett el horgászni, vagy tért vissza a horgászathoz. Ennek tudható be a horgászfelszerelések iránti óriási kereslet. A horgászfelszerelések értékesítésénél megugrott az előre összeállított csomagok értékesítési száma. Ebben az időszakban jellemző volt, hogy a szektor nem tudta időben kiszolgálni a vásárlóit. A megoldást a megnövekedett kereslet maximális kiszolgálására a hazánkban és Romániában piacvezető horgászcikk gyártója és forgalmazója egy új gyártósor kiépítésében és a gyártási folyamatok átalakításában találta meg. A gyártósor beszerzésével és a folyamatok átalakításának kidolgozásával a szerzőt bízták meg. A változtatásokkal növelni tudjuk a napi gyártási számokat és időben ki tudjuk szolgálni a partnereinket. A vállalatnál több átalakítási lehetőség is szóba került, köztük a Lean szemléletű változtatás is. Mivel nem volt már ismeretlen a vezetőség számára ez a fajta gondolkodás, kézenfekvőnek tűnt, hogy újra megkezdjék ebbe az irányba a munkát. A törekvés nyíltan és felülről támogatva az első korszerűsítés és folyamat átalakítása, amit Lean szemlélet alapján hajtottak végre.

Gondolatok a minőségügy múltjáról és jövőjéről – Dr. Csiszér Tamás

A 2021-es év a változás jegyében telt a Magyar Minőség Társaságban. Egy lelkes csapattal arra vállalkoztunk, hogy végig gondoljuk a szervezetünk és a minőségügyi szakma helyzetét, majd ez alapján javaslatot teszünk az MMT jövőjét meghatározó stratégiára. Nagy lendülettel vágtunk bele a munkába, majd hamarosan azzal szembesültünk, hogy ez a fa keményebb, mint gondoltuk. Hiszen olyan nagy múltú és szerteágazó szakterületről beszélünk, amelynek átlátása még egy ilyen színes csapatnak is embert próbáló feladat. A nehézségek ellenére nem adtuk fel, amelynek eredményeképpen megfogalmaztuk az MMT küldetését, jövőképét, stratégiai céljait és az ezek elérését lehetővé tevő intézkedéseket. Szerencsénkre volt mire támaszkodnunk, mert a magyarországi minőségügy már eddig is számos sikert könyvelhetett el magának, köszönhetően iskolateremtő nagyjainknak.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2021. évi  márciusi szám.

Leave a Reply