Könyvajánló

Március végén került a könyvesboltok polcaira Imai Maszaaki legutóbb megjelent könyvének magyar nyelvű fordítása, amelynek címe a „Kaizen™ Stratégia”.

Imai Maszaaki közel négy évtizede a szervezeti kiválóság vezető szaktekintélye világszerte. Nagy visszhangot kiváltó könyveinek, tanácsadói tevékenységének és előadásainak köszönhetően az egész világ megismerhette a Kaizen™ megközelítést és a hozzá kapcsolódó módszereket. Imai Maszaaki úr a Kaizen Institute alapítója, a vállalati stratégia gerincét képező, a működés folyamatos fejlesztését és a növekedést elősegítő Kaizen™ Üzleti Rendszer kidolgozója. A „Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success” és a „Gemba Kaizen: A Commonsense, Low-Cost Approach to Management” sikerkönyvek szerzője munkásságát számos díjjal, többek között a Shingo kutatási és szakmai kiadványok díjával, valamint a The World Brands Foundation Brand Laureate Legendary Award díjával ismerték el.

Az üzleti életben a vállalatokat változatlanul az pénzzel mért eredményességük alapján ítélik meg és értékelik. De mi a helyzet a működéssel? Mit lehet tudni az elvesztegetett időről és a felhasznált erőforrásokról, a hatékonyság hiányáról, valamint az esetleges elbocsátásokról? Csak a milliókban és a milliárdokban kifejezett teljesítmények keveset árulnak el egy vállalatról, annak lehetőségeiről. Nem mondanak semmit arról, hogy tényleg jól működik-e vagy mennyivel jobb üzlet lehet. A most megjelenő „Kaizen™ Stratégia” című könyvében Imai Maszaaki úr megfogalmaz egy fontos kérdést: „Miért van az, hogy ennyi év elteltével is olyan kevés vállalat alkalmazza a lean megközelítést?” Egyértelműen azt a vezérigazgatót és az igazgatótanácsot okolja, akik a részvényesek és nem az ügyfelek elégedettségére összpontosítanak. A korábbi sikerkönyveket követő műben Imai Maszaaki úr egy valódi kihívást jelentő átfogó kaizen/lean üzleti stratégia kialakításával és kivitelezésével foglalkozik.

A Kaizen™ Stratégia új ajtókat nyit a világszínvonalú – World Class Manufacturing – működés felé. Imai Maszaaki könyvében bátorít, hogy érdemes elvetni a mennyiség és sebesség központú gondolkodást és lecserélni egy sokkal hatékonyabb megközelítésre: az áramlás, szinkronizálás és kiegyenlítés (FSL™) alapú értékelésre – amely a maga nemében egyedülálló lean paradigma a működési teljesítmény jelentős javításához. Könyvében Imai Maszaaki az ideális gyártási és operációs rendszer alapszerkezetét mutatja meg.

A KAIZEN™ Stratégia tele van esettanulmányokkal. Világosan szemlélteti, hogyan valósították meg különböző vállalatok Imai Maszaaki megközelítését a valóságban. A könyv zsenialitása abban rejlik, hogy Imai Maszaaki úr nagyon világos és részletes megközelítést kínál a problémák megoldására az FSL™ (flow- synchronization- leveleing, azaz áramlás, szinkronizálás és termeléskiegyenlítés) értékeléssel, amellyel meghatározható a vállalat működési és lean státusza. Ahogy korábbi könyveiben, Imai Maszaaki most is rendkívüli segítséget nyújt a vezetők számára, bárhol dolgozzanak is, ezért ajánljuk szíves figyelmükbe e kötetet, nem csak a stratégiát alkotó minden vezérigazgatónak, igazgatósági tagnak és felső vezetőnek, hanem azoknak is, akik szeretnék megérteni, hogy miért fontos ez a szemlélet.

Bessenyey Balázs – ügyvezető igazgató, Kaizen Institute Hungary Kft.

A Kaizen Institute Hungary Kft. az Magyar Minőség Társaság tagja.

A könyvbe beleolvashat a HVG kiadó honlapján és meg is vásárolhatja.

Leave a Reply