Tud. közl. borító

Megjelent a Magyar Minőség 2021. 30 év 30 érv konferencia tudományos közlemények kiadvány, amely szabadon elérhető itt és a 2021. évi Magyar Minőség folyóirat oldalon.

Mint Önök jól tudják, a Magyar Minőség Társaság 2021-ben ünnepelte fennállásának 30 éves jubileumát. Így a szokásos éves konferenciát ennek szellemében rendeztük meg. A rendezvény abban különbözött az eddigiektől, hogy azt az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karával közösen rendeztük meg.
A két szervezet közötti együttműködés a jövőben folytatódni fog, a Társaság közelebb kerül a tudományos világhoz, az Egyetem pedig jobban fogja érezni azt az igényt, amelyet a vállalatok és szervezetek támasztanak iránta.
A konferencia meghirdetésekor a tudományos közösséghez fordultunk, hogy konferencia előadásaikat írásos formában is tegyék meg, amelyet egy nyilvános különszámban bocsátunk az olvasók rendelkezésére. Ezt „tartják most a kezükben”.

Tartalom:

Globális kihívások és megatrendek – A változások és a minőségügy kölcsönhatása – Dr. Csiszér Tamás

A felsőoktatás minőségbiztosítása, minőségértékelése avagy a „minőségügy evolúciója” a felsőoktatásban – Miskolciné dr. Mikáczó Andrea

A minőségügy oktatása, az oktatás minőségügye a felsőoktatásban – Göndör Vera
és Dr. Farkas Gabriella

A cikkben egyrészt a minőség oktatásának helyét és szerepét kívánják bemutatni az „élethosszon át tartó” tanulási modellben, másrészt az oktatás minőségének megvalósításához szükséges irányítási hátteret ismertetjük. Bemutatják az oktatási intézmények különböző elvek mentén megvalósított minőségirányítási gyakorlatának kereteit, az eltérő rendszereken belül kialakult fejlesztési módszerek bevált eszköztárának legfontosabb elemeit. Ennek során külön hangsúlyt fektetnek a partnerek igényeinek és véleményének megismerésére irányuló gyakorlatra. A tanulmány érinti továbbá a pandémiához kapcsolódó változásokat, azok hosszabb távra kiható hatásait. Mindezt referenciaként az Óbudai Egyetem gyakorlatával támogatják.

Az első kettő előadása elhangzott a konferencián 2021. november 4-én, a harmadik cikk előadására a sajnálatos program változás miatt nem került sor.

.

Leave a Reply