MM címlap

Megjelent a Magyar Minőség 2021. ámájusi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2021. májusi szám tartalmából:

Agilis módszerek a vállalatoknál: SAFe – fókuszban az agilis portfólió menedzsment – Németh György Valentin – Dr. Kurucz Attila

Korábbi írásukban két neves és elterjedt rendszert mutattak be, amelyek egy-egy kisebb egység vagy szervezet számára adhatnak megoldást. Egyszerű és meglepően hatékony a Scrum, amit Nexon modellnek is hívnak, vagy a szintén gyorsan integrálható designgondolkodás módszerek. Nagyobb szervezetekben viszont szükség adódik az agilis csapatok működésének összehangolására. Erre megoldás a Spotify által fémjelzett fejlesztőcsapat struktúra, illetve a LeSS, amely Scrum csapatok működésének összehangolását célozza. Egységesen megállapíthatjuk, hogy az Agilis keretrendszer a gyorsan változó igényekre és piaci körülményekre, illetve az ezek által kikényszerített innovációra adott válasz egy fajtája. Talán kérdés lehet az olvasókban, hogy miért pont a SAFe? Messzemenően a legkomplexebb, mindazonáltal nagyvállalati környezetben a legelfogadottabb működési keret rendszer a SAFe (ScaledAgileFramework rövidítése), amely a fenti elemeket kivétel nélkül tartalmazza, illetve megoldásokat javasol projekt portfóliókezelésre, stratégiai célok szervezetbe integrálására, ezekből megfelelő projektek, programok, szállítási sorozatok, értékláncok definiálására.

A minőség szolgálatában (2): A beltéri vertikális termesztés esélyei az élelmiszerellátásban – Dr. Husti István

A világban sokat kell még tenni a biztonságos élelmiszerellátás megoldása érdekében. A mennyiségi problémák mellett, a koronavírus járvány idején világszerte kiemelt figyelmet kapott az egészség védelme, amelynek egyik kulcseleme a megfelelő táplálkozás. Vannak országok, régiók, ahol az élelmiszerpazarlás a jellemző, míg sok helyen a „napi betevő falat” előteremtése is gondot jelent. Szakértők véleménye szerint egy lehetséges kitörési pontot jelenthet a vertikális termesztés, illetve annak különböző megvalósítási módjai. A vertikális gazdálkodás lényege, hogy függőlegesen egymás fölé rakott rétegekben történik a növények termesztése.A hagyományos gazdálkodással ellentétben a vertikális gazdálkodás során a növény fejlődéséhez szükséges alapvető feltételeket – fényt, vizet, tápanyagot – mesterségesen biztosítják. Ezet a technológiát mutatja be a szerző a cikkében.

Élen a könyvtárak között: minőségbiztosítás az ELTE könyvtáraiban – Bergmann Krisztina ‒ Gombos Annamária ‒ Kálóczi Katalin ‒ Vajda Zsuzsanna

A Magyar Minőség Társaság azon szervezetek egyike, amelyek részt vettek a magyar kiválóság elismerésének revitalizációjában, a Nemzeti Kiválóság Díj elindításában. Ismeretes, hogy a díj alapja az EFQM modell. Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy ez a modell csak termelő szervezeteknél alkalmazható. Bemutatunk egy speciális szolgáltatási alkalmazást, egy egyetemi könyvtár példáján keresztül.

Az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálata 2020 februárjában pályázatot nyújtott be az Elkötelezettség a Kiválóságért tanúsítvány (Comitted to Excellence Validation) megszerzése céljából az EFQM magyarországi szervezetéhez, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesülethez. A pályázat sikeres teljesítése után, Magyarországon első könyvtárként az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat nyerte el az EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítványt.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2020. évi  áprilisi szám.

Leave a Reply