Megjelent a Magyar Minőség 2019. decemberi száma

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2019. decemberi szám tartalmából:

Agilis módszerek a vállalatoknál: designgondolkodás – Dr. Kurucz Attila

Az agilitás jelentős teret hódít magának a magyarországi vállalatoknál, ezért fontosnak gondolom, hogy ismertek legyenek azok az agilis módszerek, amelyek az agilis átállás után használhatók. A 2000-es évek elején már érezhető volt a globális verseny piacátrendező ereje, és a változó környezetben a sikert az dönti el, hogy milyen gyorsan tudunk reagálni a felmerülő kihívásokra, a versenytársakhoz képest.

A versenyelőnyt biztosító képesség nem csak a gyorsaságot jelenti, hiszen ezek a képességek vállalatonként eltérőek, abból adódóan, hogy minden vállalatnak más a célkitűzése és más a piaca. A vevői értékteremtő folyamat is eltérő a vállalatoknál, így más és más stratégiákat dolgoznak ki a versenyben való túlélésért.

A stratégia eltérő lehet, de abban megegyezhetünk, hogy az idővel versenyezni, minden vállalat számára fontos. Így a gyorsaság és a környezet változásához való alkalmazkodás lévén a rugalmasság kiemelkedő versenyelőnyt biztosító képességek. Ebből fakad az agilitás jelenkori intenzív terjedése. A változás életben tartása és hatékony menedzselése minden vállalat számára kulcsfontosságú.

Üzletmenet folytonosság menedzsment – Jókay Tamás

Idén, szeptember 14-én drón támadást hajtottak végre a világ legnagyobb olajfinomítója ellen Szaúd-Arábiában. A támadás után két nappal a rijádi illetékes miniszter tájékoztatása szerint „a támadások által sújtott termelés több mint felét sikerült helyreállítani”.
Vajon milyen intézkedési tervvel kellett rendelkezniük, hogy ennyire rövid idő alatt sikerüljön a károkat minimalizálni és a termelést újra elindítani?

Szintén idei hír, hogy március 18-án a Hydro nevű alumínium ipari óriás konszern ellen kiber-támadást hajtottak végre. A futó megrendelések teljesítése a kiber-támadás ellenére is folyamatos volt. Biztosan kijelenthető, hogy egyik esetben sem csak a véletlenen múlt a hallatlanul gyors helyreállítás.

Valószínűleg mindkét vállalat megfelelő üzletmenet folytonossági tervvel rendelkezett.

A Magyar Minőség Társaság 2019. évi pályázatának nyertesei

A Társaság által meghirdetett pályázatok és a Magyar Minőség Legjobb Szerzője díjátadására december 5-én, az IFKA Gazdaságfejlesztési Konferenciájának keretében kerül sor, a Hotel Benczúrban:

Magyar Minőség eOktatás Díj 2019 – Balázs-Diák Kft.
Minőség Szakirodalmi Díj 2019 – Fehér Norbert
Magyar Minőség Legjobb Szerzője 2019 – Ipacs Boglárka

Folyóirat.

Leave a Reply