Megjelent a Magyar Minőség 2018. januári száma.

Megjelent a Magyar Minőség 2018. januári száma, címlap.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2018. januári száma tartalmából:

Napjainkban a legfontosabb kérdés a hazai KKV-knál a munkaerő megtartása és megszerzés

Cserey Miklós

A szűkülő munkaerő piac, a kevesebb képzett munkaerő mellett egyre erősödik a technológiai fejlődés, a digitalizáció. Ez egyre több kihívást jelent a folyamatos munkavégzésben, a meglevő munkaerő alkalmasságának biztosításában és a foglalkoztatási rugalmasság megteremtésében

A szervezeteknek szembe kell nézniük azzal, hogy a munkaerőpiac szűkölésével a munkavállaló került abba a pozícióba, hogy nem tő választja ki sok esetben a munkaadó, hanem a munkavállaló választ munkaadót. Ezért fontos, hogy minden munkáltató készítsen egy listát a lehetséges tevékenységekről és ebből közös gondolkodással, egyeztetéssel válasszák ki azokat az eszközöket, módszereket, amelyek hatásosak lehetnek a munkaerő megtartása szempontjából.

A foglalkoztatási helyzet javítása a munkáltatói, a szer-vezeti kultúra javításával lehetséges, ehhez folyamatos, közös gondolkodás szükséges a vállalaton belül, akár külső tanácsadói segítséggel is.

Design for Six Sigma (DFSS) – egy méltatlanul keveset alkalmazott módszertan

Heinold László

A cikksorozat a Design for Six Sigma (DFSS) módszertant mutatja be: az alapelveket, a legfontosabb és legismertebb eszközöket, ezek alkalmazását, folyamatba illesztését, mindezt úgy, hogy példán illetve példákon keresztül érthetjük meg a módszertan erősségét, lehetőségeit. Ennek a sorozatnak az első része a mostani cikk.

A Quality by Design szerepe a biotechnológiai kockázat kezelésben

Dr. Lukács Viktória Alexa

A Quality by Design (QbD) egy minőségügyi filozófia, amely jelentős mértékben segít abban, hogy a fejlesztési és a gyártási folyamatok során egyaránt csökkenteni lehessen a költségeket, le tudjuk rövidíteni az idejét, és a végtermék minőségi követelményeinek lényegesen nagyobb biztonsággal megfeleljünk. A QbD alkalmazásának indoka és célja az iparágra jellemző több dimenziós bizonytalanság hatékony kezelése, valamint a biotechnológia iparágra jellemző több dimenziós bizonytalansági tér csökkentése, mely kétség kívül hatalmas kihívás.

A bioszimiláris gyógyszerek az originális készítményekhez hasonló fiziko-kémiai tulajdonságokkal, hatékonysággal és biztonságossággal rendelkeznek, velük nagyfokú farmakológiai hasonlóságot mutatnak. A bioszimiláris gyógyszer fejlesztés technológiai lépései során alkalmazhatók a QbD elemei, melynek eredményeként a teljes fejlesztés végén jelentős mértékben lecsökkennek a fejlesztésre fordított költségek, a teljes folyamat ideje rövidebb lesz, és a végtermék minősége megfelel az előírt követelményeknek.

Tartalom.
Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2016. évi  decemberi szám:

Magyar Minőség XXV. évfolyam 12. szám 2016. december

 

Leave a Reply