Megjelent a Magyar Minőség 2024. februári száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2024. februári szám tartalmából:

Nem terveztük el előre, de most egy tematikus számot olvashat, aminek az élet-ciklus elemzés (Life Cycle Analysis) a témája. Miért jutottunk erre a döntésre? Ennek több oka van. Már évek óta a februári kiadásban számolunk be az előző évi LCA konferenciáról.
A tavalyi rendkívül színvonalas és sok területet átfogó konferencia volt, kár lett volna bármelyik előadását kihagyni az ismertetésből. A második ok a tavalyi dubaji klímakonferencia volt, ahol annyira túlhűtötték a szobákat, hogy fűtőtesteket kellett beállítani. A szükséges energia persze rendelkezésre állt, igaz ugyan, hogy fosszilis, de kicsire nem adunk. A harmadik ok a Társaságunkhoz kapcsolódik, hisz a február 16-i rendezvényünk témája a klímaváltozás lesz, tudunk-e rugalmasan alkalmazkodni a kikerülhetetlen változásokhoz

XVIII. LCA Konferencia – Beszámoló

Előadások kivonatai.

A digitális dekarbonizáció vizsgálata 3 esettanulmányon keresztül – LCA Munkacsoport

Jelenleg az emberiség számára komoly kihívás a légköri széndioxid-kibocsátás okozta gyorsuló globális hőmérséklet-növekedés megállítására irányuló megfelelő válasz megkeresése. Felmerül a kérdés, hogy a robosztus nemzetközi célkitűzések és a klímaváltozást megfékező dekarbonizáció, milyen úton, eszközökkel, és mekkora költségek mellett érhetők el. A szakirodalom módszertani áttekintését, illetve az oktatásra, a munkavégzésre és a konferenciákra irányuló online és jelenléti formákban történő modellezéseket követően, életciklus szemléletű vizsgálatok eredményei alapján, arra kerestük a választ, hogy milyen ésszerű megoldási lehetőségek kínálkoznak a dekarbonizációra. Kutatásunk során egy-egy kiválasztott iroda, oktatási intézmény és konferencia szervezeti karbonlábnyomát vizsgáltunk, majd az 1 fő által 1 óra alatt előidézett karbonlábnyomot is meghatároztuk.

Gábor Dénes-díj 2023 – Részletes ismertető

A 2023. évi díjazottak és a díjazások indoklása.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2023. évi januári szám.

Leave a Reply