Megjelent a Magyar Minőség 2023. áprilisi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2023. áprilisi szám tartalmából:

Az FMECA kockázatértékelési módszertan alkalmazása a tűzvédelemben – Dávid Judit és Dr. Csiszér Tamás

A tűzbiztonság minél magasabb szinten történő garantálása minden szervezet számára létfontosságú, mivel egy tűzeset a gazdasági károk mellett a munkavállalók egészségét is veszélyezteti. Egy folyamatosan felügyelt, alaposan összeállított kockázatmenedzsment módszer alkalmazásával kézben tarthatjuk a kockázatainkat és intézkedéseket hozhatunk kezelésükre. A dolgozatban bemutatásra kerül az FMECA kockázatértékelési módszertan alkalmazásának lehetősége egy tűzvédelmi szolgáltatáson keresztül, ismertetve egy új szemléletű, az elvégzett tevékenység minőségének arányában súlyozott értékelési módszert.

A technológia szerepének felértékelődése: stratégiai lehetőségek felé – Dr. Deutsch Nikolett, Nagy-Borsy Viktor és Dr. Berényi László

A termék és folyamattechnológiák fejlődése minden korban egyedi lenyomatot hagy. A teljesség igénye nélkül, több mint 100 évvel ezelőtt Galamb József szerelőszalagja robbanásszerű fejlődési lehetőséget nyitott meg az autóiparban, az 1920-as évektől a vegyipar új termékei megváltoztatták életünket, az 1950-es évektől pedig a számítástechnikai technológiák váltak meghatározóvá, amit még az ezredforduló előtt az infokommunikációs technológiák kiteljesedése erősített fel. A technológiával való foglalkozás nem választási lehetőség, a vevői szükségletek kielégítését lehetővé tevő adottságként kell tekinteni rá, és vállalati szinten törekedni a lehetőségek versenyelőnnyé formálására. Ehhez azonban szisztematikus megközelítésre van szükség, nem elég, ha a technológiát csak „buzzword”-ként illesztjük terveink és akcióink mellé. Célunk, hogy bemutassuk az alapokat és a lehetőségek irányait. A cikkünk a Deutsch és társai (2019): A technológia szerep-ének stratégiai felértékelődése: Szemelvények a stratégiai technomenedzsment témaköréből c. könyvben bemutatott ismereteken alapulnak.

Horgászfogások hatékonyságát növelő innovatív termékfejlesztés az Energofish Kft.-nél – Karcsai Dávid

A cikkben bemutatott projekt célja volt a horgász szektorban alkalmazott különböző halcsalik közvetett és közvetlen módszerekkel való elemzése és összehasonlítása. Közvetett célzatú vizsgálatok során meghatározásra kerültek a halcsali minták alap beltartalmi összetevői, melyek befolyásolják a halcsalik vízben való viselkedését és minőségét. Emellett az összetétel pozitív korrelációban áll az oldékonysággal, mely elvárható tulajdonság egy halcsalival szemben, de minimális elvárás az is, hogy a halcsali az állagát néhány órán át őrizze meg a víztestben. A halcsalival szemben elvárás, hogy a vízminőségre negatív hatással ne legyen, annak paramétereit változatlanul, hatásmentesen befolyásolja. Végül ötféle csaliszortiment összeállítására vállalkoztak.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2022. évi márciusi szám.

Leave a Reply