Megjelent a Magyar Minőség 2022. októberi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2022. októberi szám tartalmából:

Gép- és folyamat beállítások felügyelete – Dózsa Zoltán

Ebben a cikkben bemutatott koncepció a „módosított határú kártyák” (Kemény et al, 2021) gondolatmenetét tükrözi, vagyis a sza-bályozás célja nem a stabilitás megfigyelése, hanem az, hogy a folyamat-beállások ingado-zását egy még megengedhető, biztonságos határon belül tartsa. Ezeket a határokat a tűréshatárból kiindulva kalkuláljuk, figyelembe véve az elvárt hosszútávú folyamatképessé-get, valamint a beállításra megengedett iga-zoló minták számát.

Valós idejű víz vizsgálatok elvégzésére alkalmas multifunkcionális eszköz
kifejlesztése és alkalmazása – Karcsai Dávid

A vizesélőhelyek megóvása globálisan, Európában és hazánkban is kiemelten fontos. Nagy problémát jelent a vízminőség és vízkémiai alapszintű ismeretek hiánya és a tóban zajló folyamatok ismereteinek hiánya: szervesanyag dúsulás, oxigén hiány, kénhidrogén mérgezés…
Jelenleg a halastavak vizét évente egy alkalommal kötelező vizsgáltatni a vízjogi üzemeltetési engedélyben foglaltak alapján.
A tömeges halpusztulással járó folyamatoknak a legegyszerűbb elkerülésmódja a megelőzés lenne. Ebben a megelőzési folyamatban nyújtana nagy segítséget a Vízmonitoringozó és beavatkozó rendszer. Egy év folyamán viszont érdemes lenne legalább minden évszakban vízvizsgálatokat végezni a biztonságos üzemeltetés érdekében. Elegendő lenne csak az általános vízkémiai vizsgálatokat elvégezni, hiszen számos információt kaphatunk az eredményekből.
A cikkben bemutatott mobil vízminőség monitorozó rendszer a gyors és azonnali eredményeket ad a vízterület állapotáról és segíti a helyes döntések meghozatalát.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2021. évi augusztus-szeptemberi szám.

Leave a Reply