A világjárvány igazi „stresszteszt” volt a közigazgatások számára. Soha nem látott kihívást jelentett a kormányok és a közszféra szervezeteinek azon képessége tekintetében, hogy teljesítsék céljaikat.

Sajnos a válság továbbra is tart, és a közigazgatások elkezdik átgondolni a levont tanulságokat, és azt, hogy miként lehetne javítani a jövőbeli megrázkódtatásokra adott válaszaikat.

Az OECD, 11 tagállam (Belgium vezetésével és Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Finnország, Görögország és Szlovénia részvételével ) és az Európai Bizottság közös kutatási projektbe kezdett, hogy megtudja, hogyan birkózott meg a közszféra a válsággal, és tovább gondolják az ellenállóképesség elveit, hogy a lehető legjobban felkészítsék a jövőre.

A felmérés lezárult, ennek előzetes eredményeit 2022. február 3-án az OECD által tartott webináriumon ismertették a CAF közösséggel.

Az előzetes eredmények a CAF-modell népszerűségét és hasznosságát mutatják a válság idején, amely minden dimenziót – különösen a folyamatokat és az embereket – érintett. A szervezetek hosszú távú prioritásai elmozdultak a járvány előtti időkhöz képest, és az emberek kezelése és a digitalizálás egyértelmű fókuszterületté vált a világjárvány idején.

Az alábbi gombra kattintva megtekintheti az OECD eredményeinek bemutatóját.

Összefoglaló cikk a felmérés előzetes eredményeiről

A projekt hosszú távú célja, hogy rugalmasabb közigazgatást tegyen lehetővé az EU-ban. A közös értékelési keretrendszer (CAF -Common Assessment Framework) világjárvány idején történő alkalmazásának vizsgálatával a kutatás három irányt vizsgált:

  • strukturált módon levonni és megosztani a a válsággal kapcsolatos tanulságokat;
  • a jövőbeli sokkhatásokkal szembeni jobb ellenálló képesség biztosításához szükséges változtatások azonosítását;
  • CAF önértékelési módszertana hogyan segítette a szervezeteket a válság során.

A kutatás különböző fázisokban zajlott. Egy online felmérés, esettanulmányok, workshopok és elemzések kombinációjának köszönhetően különböző irányokból vizsgálták meg a kérdéseket. a továbbiakban elemezni fogják, hogy mi történt a közszolgálati szervezetekben a válság alatt, és hogyan befolyásolhatta ez a Covid-19-el szembeni ellenálló képességüket, és hogyan terelte őket egy rugalmasabb jövő felé.

Az EIPA blogjában a projekt első szakaszának előzetes eredményeit mutatják be, 2021-ben végzett online felmérésből származnak. A teljes cikket az alábbi gombra kattintva olvashatja.

Leave a Reply