Megjelent a Magyar Minőség 2021.októberi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2021. októberi szám tartalmából:

A vizuális vizsgálatok megbízhatósága – Dózsa Zoltán

Miközben egy tolómérőt rendszeresen kalibrálunk, GR&R (Mérőeszköz Ismétlőképessége és Reprodukálhatósága) vizsgálatokat végzünk, így az eszközről és a vele való mérés megbízhatóságáról elég jó képet kapunk, addig a minősítéses mérőrendszerekről – különösen a vizuális vizsgálatok képességéről – jellemzően szinte semmit sem tudunk. Legalábbis nem látunk tiszta képet a tényleges helyzetről, arról, hogy mennyire bízhatunk meg a vizsgálati eredményekben.

A termék-minősítések körüli bizonytalanság bizalmatlanságot eredményez a beszállítói lánc tagjai között, valamint a belső vevő-szállítói kapcsolatokban, a műszakok és a szervezeti egységek között. Kiélezett ellentét szokott kialakulni, különösen a minőségügyi szervezethez tartozó ellenőrök és a termelési dolgozók között. A hibás döntések pedig súlyos üzleti veszteségeket okoznak.

Ebben a cikkben elsősorban olyan minősítéses mérőrendszerek elemzéséről van szó, amelyeknél a vizsgálatok ismételhetők és reprodukálhatók, a referenciadöntések méréssel nem támogathatók, és a vizsgálat eredménye kétállapotú (bináris). Az itt leírt módszer persze értelemszerűen alkalmazható idomszeres, kamerás és teszteres vizsgálatokra is.

Minőségügyi eszközök a problémamegoldási folyamat során – Pareto elemzés – Fehér Norbert

A folyamatfejlesztő tevékenység végzésének feltétele, hogy a probléma megoldásában közreműködő szakértők ismerjenek és készségszinten alkalmazzanak eszközöket, technikákat a PDCA ciklus végrehajtása során. Manapság több, mint száz különböző eszköz érhető el a minőségügyi szakemberek számára, azonban a 7 alap minőségügyi eszköz részeként definiálásra került Pareto-elemzés, talán az egyik leggyakrabban alkalmazott ezek közül. A minőségügyi eszközök a problémamegoldási folyamat során cikk-sorozat jelen részét a Pareto-elv, vagy más néven a 80/20-as elv megértésének és gyakorlati alkalmazásának szenteljük.

Kozmetikai projektek Magyarországon – Amberg Nóra

A tanulmány célja a kozmetikai projektek jelentőségének, tervezésének és megvalósítási lehetőségeinek a bemutatása. A projektek adta keretek leszabályozzák a projektek egész folyamatát, illetve a folyamat egyes lépéseit. A kozmetikum előállítási projektek főbb lépései a projektindító dokumentáció kialakítása, a kutatási fázistól a kész termékig történő eljutás, a csomagolás, a hatástani vizsgálatok, a technológia és a termékinformációs dokumentáció. Kiemelt fontossággal bír az idő, költség és minőség tervezésének összhangja, a pénzügyi keretek rendelkezésre állásának a biztosítása. Egy projekt szolgált szemléltetésként, melynek a célja új kozmetikai termékek kifejlesztésére és gyártására irányult.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2020. évi  augusztus-szeptemberi szám.

Leave a Reply