Megjelent a Magyar Minőség 2020. októberi száma.

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2020. októberi szám tartalmából:

A hozzáadott érték elv alkalmazása a gyártásban – Fehér Ottó

A hozzáadott értékből kiindulva történik az üzleti érték összetevőinek áttekintése. A munkavégzés elemein keresztül kerül bemutatásra a tiszta értékelőállítás gyakorlati értelmezése. A folyamatok hatékonyságának növelésére egy 7 lépéses módszerleírás ad támpontot a vevői értékek alapján végrehajtott gyártásfejlesztésre.

Mennyire klímabarát a mindennapi életünk? – Szőllőssy Anita és Vadovics Edina

A GreenDependent Intézet a Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesülettel együttműködve 2020 tavaszán 21 háztartás életmódjának éves karbon-lábnyomát számította ki. A karbonlábnyom-számítás az első lépés annak tudatosításában, hogy életmód-változtatással csökkenteni lehet a családok környezeti terhelését. A csökkentés pedig elkerülhetetlen, hiszen a magyarok átlagos karbon-lábnyoma jelentősen meghaladja a fenntartható szintet. A projekt egy háromoldalú együttműködés keretében valósul meg, melynek az Ökológiai Túllövés Napja különleges keretet és hangsúlyt ad, ráirányítja a figyelmet egyéni döntéseink fontosságára is.

Versenyképességi anomáliák analízise – Nyist Csaba

Magyarországon a mikro-, kis- és középvállalatok szenvednek, a versenyképességük most már néhány volt közép-kelet-európai ország átlagánál is alacsonyabb. A szerző megítélése szerint viszont a mikro-, kis-, és középvállalkozásokat a szemléletük tartja elsődlegesen fogva, amit fel kellene oldani. Lehetséges megváltoztatni a vállalkozók gondolkodását és a probléma megoldó képességüket befolyásolni és eredményesebbé tenni?
Az átgondolt és megfelelő módszertannal létrehozott online eszközök segíthetnek átvágni és megoldani az ilyen hihetetlen nagyságrendű problémák halmazát.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2019. évi  augusztus-szeptemberi szám.

Leave a Reply