Megjelent a Magyar Minőség 2018. decemberi száma

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2018. decemberi szám tartalmából:

Gyakorlati tanácsok a kockázatfelmérés és kezelés szervezeti szintű bevezetésére

 Dr. Fekete István

A vállalati döntéshozók egyre inkább igénylik a stratégiai döntéstámogatásban rejlő bizonytalanságok modellezését, ily módon kapcsolatot teremtve a döntések és azok várható következményei között. A döntéstámogatás célja a kockázatok tudatos vállalása a profit maximalizálása érdekében. Ez az oka annak, hogy miért olyan aktuális téma jelenleg a vállalatok gyakorlatában a kockázatelemzés és a kockázatmenedzsment. A kockázatok azonosítása, ismerete, megelőző jellegű kezelése, elfogadható mértékűvé csökkentése, vagy pozitív kockázatok esetén azokban rejlő lehetőségek kihasználása akkor lesz igazán eredményes, ha az adott szervezet valamennyi tevékenységének szerves részét képezi.

Az AIAG és a VDA közös gyermeke avagy az FMEA harmonizációja

Pál Szilárd és Csonka László

Összefogott az autóipari minőségirányítás két nagy szervezete, az amerikai AIAG (Automotive Industry Acti-on Group) és a német VDA-QMC (Verein der Deutsche Automobilindustrie – Qualitäts Management Center), hogy egységesítsék az FMEA (Failure Mode and Effects Analysis, vagyis a Hibamód- és hatáselemzés) módszertanát.
Az FMEA egy kockázatelemzési módszer, mely általánosan elterjedt a járműiparban a termékfejlesztési és a gyártási folyamatok elemzésére. A cikk bemutatja a hamarosan végleges formájában is megjelenő, új AIAG-VDA FMEA kiadvány lényegesebb, tervezett változtatásait.

A XXVII. Magyar Minőség Hét – beszámoló a konferenciáról

A konferenciát idén november 6 és 7-én rendeztük meg a Magyar Szabványügyi Testület székházában. A konferencia mottója: „Jó gyakorlatok adaptálása és megújulás”. A konferenciát Szabó Mirtill, Társaságunk elnöke nyitotta meg. A rendezvény mindkét napjának megtervezésekor kettős célt követtünk: szerettük volna felhívni a figyelmet a szabványos rendszer működtetés helyzetére, felvillantani a rendszerek fejlesztésének rövid és hosszútávú fókuszait, másrészt szerettünk volna jó gyakorlatokat bemutatni és a közösen végrehajtott feladatokon keresztül gondolkodtatni, segítséget adni a műhelymunkák tárgyában a gyakorló szakembereknek. A második napon a szakmai kihívások a szakmai irányítási rendszerekről volt szó az előadásokban és a műhelymunkában.

Tartalom.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2017. évi  novemberi szám is:

Magyar Minőség XXVI. évfolyam 11. szám 2017. november

Leave a Reply