2017-ben a MACH-TECH és Ipar Napjai kiállítás Nagydíjasainak egyike a Smartus Zrt.

A 2017. évi Ipar Napjai kiállításon, az Okuma standján találkoztunk Kutnyánszky Tamással a Smartus Zrt. kereskedelmi igazgatójával, aki válaszolt kérdéseimre.

Mit kell tudnunk a Smartus Zrt.-ről!

A cég 2015-ben jött létre az OKUMA japán szerszámgépgyártó hazai képviseleteként. A márka nem ismeretlen a hazai alkarészgyártók körében, hiszen a cég japánban piacvezető, és a kiváló minőségnek köszönhetően rengeteg OKUMA gép, – köztük sok matuzsálemi korba érő is – működik az országban. Új képviseletként azon dolgozunk, hogy teljes figyelmünkkel erre az egy márkára, ehhez kapcsolódóan a teljes körű ügyfél kiszolgálásra koncentráljunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a szerviz és technológiai támogatásra, létrehoztuk a távdiagnosztikai szolgáltatásunkat és teljes meggyőződéssel igyekszünk a hazai felhasználók hasznára fordítani az Okuma Intelligens Technológiai megoldásait.

Az OKUMA Machine Status Monitor termékükkel nyertek Nagydíjat. Kérem, mutassa be röviden a siker tárgyát!

Nagy büszkeség ez számunkra, hogy kollégáink olyan rendszert alkottak, melyet a szakmai zsűri ilyen magas elismeréssel jutalmazott. A rendszer lényege, hogy a gép-állapotra vonatkozó adatokat, mint a forgácsolással, beállással vagy hibában töltött várakozási idő az OKUMA OSP vezérlő egy központi szerverbe küldi és a szerveren futó szoftveren akár egy mobil telefonon is képes megjeleníteni. Így a termelésre jellemző adatok a megfelelő szintű vezetés számára azonnal, automatikusan, könnyen áttekinthető módon rendelkezésre állnak. Ennek a kapacitás tervezésénél, a gépek kihasználtságának vizsgálatakor van nagy jelentősége.

Honlapjukon olvastam, hogy „egyedi megoldást nyújtanak az Ipar 4.0 jegyében”. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt mondhatjuk, hogy az itt bemutatott rendszer megfelel az Ipar 4.0 gondolatnak, hiszen nem csak OKUMA gépek adatait képes a rendszer feldolgozni. Gondoljunk csak bele, hogy például az OEE (teljes eszközhatékonyság) méréséhez olyan adatra is szükség van, amely a mérőgépekből, vagy a minőség ellenőrző állomásokból jön, hogy a legyártott darab valóban jó alkatrész-e vagy sem. Az amerikai MT Connect protokollon keresztül számos gyártó mérő szoftverből származó adat is visszacsatolható, sőt ezen a protokollon keresztül más berendezés üzemi adatai is összegyűjthetők.

Vásári Nagydíjukhoz gratulálok. Teljesítményük előtt: ”Le a kalappal!”