Megjelent a magyar „Pyzdek”!

Egy átlagos olvasónak nem sokat mond a Pyzdek név, de a Hat Szigmában jártasak rögtön arra az amerikai szerzőre gondolnak, aki immár 4. kiadását jegyzi a „Six Sigma Handbook” című alapműnek, amit a Six Sigma két éve elhunyt pápája – Mikel Harry – is ajánlott, mint legjobb összefoglaló.  

Sokáig azt gondoltuk itt Magyarországon, hogy majd olvassák – ma már beszélnek angolul – a Pyzdeket, mint egy hat szigma bibliát vagy mint hasznos útitársat az ismeretlenbe tett kirándulásuk alatt. Azt hittük, hogy olyan lesz, mint egy bédekker (Karl Baedaker lipcsei könyvkiadó, aki elsőként ajánlott útikönyvet a turistáknak). Az élet azonban rácáfolt erre a feltételezésre. Az angol még csak hagyján, de az jól ismert, hogy a szigma statisztikai alapokon nyugszik, és a matematika eme tudományága nemcsak angol, de magyar nyelven is problémákat okoz még az MsC vagy MA diplomával rendelkező kollégáknak is. Szóval volt egy magyar nyelvű szakirodalmi űr a szakmában. „Natura horror vacuui – a természet irtózik az ürességtől” mondja a latin. Ezt az űrt töltötte meg egy igencsak komoly tartalommal Fehér Norbert, aki 2018-ban jelentette meg saját kiadásban „A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyve” című művét.

Most nem is szeretnénk erről többet mondani, mivel a könyvhöz tartoznak olyan lehetőségek is, amelyek a statisztikai feladatok megértését, elvégzését és értelmezését segítik.

A szerkesztőség egy részletesebb recenzión dolgozik, amelyet – lehetőségeink szerint – már májusi számunkban megismerhetnek.

Aki már most többet szeretne tudni a könyvről, kattintson egyet.

A szerző

Fehér Norbert

Folyamatfejlesztő, tanár

Norbert 1974-ben született. 2004 óta foglalkozik folyamatfejlesztéssel, üzletviteli tanácsadással. 2014-től pedig e tevékenységgel párhuzamosan a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen oktat kontrolling, lean logisztika, minőségügy, valamint változásmenedzsment kurzusokat.

500+ LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztési projektet vezetett, illetve támogatott Magyarországon és külföldön az elmúlt 13 év során elsősorban multinacionális hátterű termelő, illetve szolgáltató vállalatoknál, amelyek többek között az autóipar, az elektronikai-, a textil-, a faipar, az élelmiszeripar, valamint a nyomdaipar területén működnek.

Vallja, hogy ahol a repetitív tevékenységekről folyamatábrát lehet rajzolni, valamint azokkal kapcsolatosan elfogadható adatgyűjtő rendszer áll rendelkezésre, ott lehet és gyakran szükséges is a javítás. Blogja itt olvasható:

www.leansixsigma.hu/blog

Tóth Csaba László

GE minősített Feketeöves, a Magyar Minőség főszerkesztője