A jubileumi 25. ISO 9000 Fórum Nemzeti Minőségügyi Konferencián, idén szeptember 13-án Balatonalmádiban volt egy telefonos quiz kérdés: ki kapta 2017-ben „A MINŐSÉGÉRT” EGYÉNI VÁNDORDÍJAT?
Később egy kérdés kapcsán az Elnöki tanácsadó Testület is szóba került. Ezek adták számomra a végső impultzust ahhoz, hogy Kurucz Mihályt a sorozatban történő bemutatkozásra kérjem.
Mihály azonnal igent mondott és rekord gyorsasággal válaszol,- amit ezúttal külön is szeretnék megköszönni.

– A HungaroControl Zrt. integrált repülésbiztonsági és minőségirányítási rendszert (ISQMS) működtet. Mi az SQM osztály vezetőjének a feladata?

– Az osztályom feladata az integrált rendszer napi működésének támogatása, felügyelete, illetve a rendszer működésének fejlesztése is. Ebbe a feladatkörbe beletartozik a repülésbiztonsági és minőségirányítási belső auditok felmérések végrehajtása, az események és jelenségek szakmai elemzése, a működési környezeten (ember-eszköz-eljárás) végrehajtani tervezett változtatások előzetes elemzése és az elemzések értékelése, a repülésbiztonság és minőség tudatosság fenntartása, növelése képzésekkel belső kommunikációval, a külső és belső szolgáltatásainkra vonatkozó visszajelzések kezelése, megválaszolása és nem utolsó sorban az integrált rendszer hosszú távú fejlődését szolgáló tervek, programok kidolgozása és döntésre való előkészítése a felsővezetés számára. Ez a felsorolás csak nagy vonalakban tartalmazza azt a tevékenység halmazt, amit munkatársaimmal együtt és a HungaroControl Zrt. valamennyi munkatársával együtt végzünk azért, hogy Társaságunk a legjobb európai szolgáltatók között legyen, és az általunk kiszolgált légtereket használók biztonságosan érjék el céljukat. Ennek a rendszerműködtető tevékenységnek az összehangolása és stratégiai alakítása az én feladatom, és persze a felelősségem az, hogy a rendszer működjön. Mindezt persze munkatársaim nélkül nem lennék képes végrehajtani.

– Mit jelentett számodra az ISO 9000 Fórum „A MINŐSÉGÉRT” EGYÉNI VÁNDORDÍJA?

– Meglepetést! Nagy örömöt éreztem amikor megtudtam, hogy díjazott lettem! Óriási elismerésnek tartom, hogy a vándor őrzője lehetek egy éven át! Úgy vélem, hogy ez az elismerés elsősorban a munkatársaimmal közösen kialakított és működtetett ISQMS rendszer teljesítményére, a HungaroControl Zrt. által elért eredményekre vonatkozik. Habár a díjat nekem adták át, de valójában ez mindannyiunk munkájának az elismerése. A díj megtestesülése egy kisplasztika. Egy sötét fahasáb tetején trónoló acél gömbhéj metszet, mely belső oldalán emberi tenyeret formáz, és ebben a tenyérben tartja a minőség arany gömbjét. A fahasáb-talapzat oldalain az eddigi díjazottak neveit olvashatjuk kis réztáblácskákba gravírozva. A hasáb előnézeti oldalán található még a díj elnevezése és az ISO 9000 Fórum logója is szintén egy réztáblácskán. Egyszóval igen mutatós darab, már most sajnálom, hogy csak egy éven át gyönyörködhetem benne. A szobrocska az irodámban áll egy kis köralakú tárgyaló asztalon, szemben az ajtóval. Így amikor belépek rögtön figyelmeztet, hogy miként kell dolgoznom, gondolkodnom ahhoz, hogy méltó lehessek hozzá és ahhoz a névsorhoz amelyikbe immáron engem is felvéstek. Igyekszem megfelelni az elvárásnak.

– Újabb elismerés az Elnöki tanácsadó Testületbe való kerülés?

– Az ISO 9000 Fórum Egyesület Elnöki Tanácsadó Testületébe két évvel ezelőtt hívott meg Rózsa András elnök úr. Ezt a meghívást is kitüntetésnek éltem meg. És ezt a kitüntetést is a munkatársaimmal együtt elért eredményeink szakmai elismerésének vettem és veszem. Úgy érzem, hogy azt az értéket, azt a rendszert, amit kialakítottunk és működtetünk, követendő és jó példának tekinti Elnök úr, és ezért is hívott meg ebbe a testületbe. A Tanácsadó Testület névsorát hasonlóan a díjazotti névsorhoz illusztrisnak tartom, és el is gondolkodom rajta, hogy hogyan is kerülhettem én közéjük a 15 éves szakmai tapasztalatommal, miközben szerintem semmi világrengető dolgot nem produkálok.

– Van konkrét javaslatod a Testület, vagy az Elnök részére?

– Szerintem Elnökünk és az Elnökség folyamatosan tele van jobbnál jobb ötletekkel, újabbnál újabb javaslatokkal. Dinamikusan mozgatják, vezetik az egyesületet. Az egyetlen javaslatom az, hogy az Elnöki Tanácsadó Testületet továbbra is működtessük, és ha még lehet növeljük a létszámát más ágazatok képviselőinek bevonásával az ésszerűség keretein belül.

– Hogyan szoktál kikapcsolódni, regenerálódni?

– Családi körben. A kerti munkák, a túrázás, a világjárás, a sport, a barkácsolás, a zenehallgatás, az olvasás vagy a filmek, a színház, az opera mind-mind feltöltenek. De egy izgalmas szellemi kihívásokkal teli beszélgetés szakmai vagy baráti körben, magyar vagy külföldi kollégaimmal szintén rengeteg energiát szolgáltat számomra. Tehát évszaktól, napszaktól, lehetőségtől függően mindig megtalálom a módját annak, hogy új energiákat gyűjtsek magamba. Szerencsés vagyok mert a munkámat nem fárasztó soha véget nem érő eredménytelen küzdelemnek és kötelezettségnek élem meg, inkább folyamatosan megújuló alkotásnak, kultúra formáló missziónak, vízszobrászatnak tartom – és ezt is szívesen csinálom.

– Kedves Mihály! Teljesítményed előtt: LE A KALAPPAL! Válaszaidat ismételtem megköszönve kívánok sikeres szakmai éveket, kiváló egészséget!