Egyre jobban című, nemrégiben megjelent könyvéről kérdezem a szerző Fodor Tamást.

A szövegből kiderül: kiknek ajánljuk a kiadványt!

– Kedves Tamás! Egy nagyon rövid szakmai bemutatkozást szeretnék kérni!

– 1966-ban diplomáztam a BME Villamosmérnöki karán és utána Videotonban, különböző területeken és beosztásokban dolgoztam. A 80-as évek második felében ismerkedtem meg Dr. Shoji Shiba professzorral és Dr. Lővey Imrével, akiktől TQM-et és szervezetfejlesztést tanultam. Részt vettünk az Ipari Minisztérium ÁMR programjában, melynek eredményeként a Videoton Automatikában 1990-ben IIASA-Shiba díjat kaptunk. 1992-től egy angol-magyar vegyesvállalat, a Ganz-David Brown (GDB) vezérigazgatója voltam, ahol az EFQM modell alapú működéssel 1997-ben Nemzeti Minőség Díjat nyertünk, 1999-ben pedig az Európai Minőség Díj versenyen döntős helyezést értünk el. 2002-től a környezetvédelem területén működő cég vezetője voltam. 2003-ban Innovációs Nagydíjat, 2004-ben pedig az Év Vállalata címet kaptunk. 2008-2012-ig nyugdíjas egyéni vállalkozóként vezetési tanácsadással foglalkoztam. További diplomáim: Országos Vezető Képző (1985), Pénzügyi és Számviteli Főiskola (1998). Kitüntetéseim: Nemzeti Minőségi Díj Nagykövete, Magyar Minőség Társasági Érem. Társadalmi aktivitásom: Európai Minőségi Díj auditor (1998-2002), Magyar Minőség Társaság Ig. tag (1998-2002), TÜV Rheinland Irányító Bizottsági tag (2002-2015).

– A könyved előszavát író Váradi József felteszi a kérdést: „… mennyivel több ez a könyv, mint vállalatvezetéssel kapcsolatos kiadvány?”. Neked mi erről a véleményed?

– A könyv kevés vezetési elméletet tartalmaz, viszont sok-sok az életből vett, folyamatfejlesztési példát és esettanulmányt szemléltet. Ezek során a fejlesztéshez használt eszközök alkalmazását is részletesen tárgyalom. A könyvem 144 színes ábrája és 52 táblázata segíti a megértést. A folyamatok hatékonyságát mérő mutatókat eredmény és teljesítmény indikátorokként ismertetem és ezekből 174 szerepel a könyvemben. Az olvasó fejezetről-fejezetre kitölthet egy Excel alapú értékelő táblázatot, amelynek eredményeként megismerheti cége erősségeit és fejlesztendő területeit a folyamatmenedzsment szemszögéből. A könyv tartalmaz egy felmérést, amely bemutatja, hogy a hazai kkv-k hogyan állnak az üzleti folyamatmenedzsment alkalmazása területén. Mivel e-könyvről van szó, a belső linkek és a kereső funkciók nagymértékben segítik a hivatkozott részek megtalálását és az olvasást.

– Ez az első könyved? Mi adta a motivációt, a késztetést tapasztalataid megírására?

– Az első könyvem, amelynek megírására a kis- és középvállalatoknál szerzett élményeim átadásának gondolata motivált. Azt tapasztaltam, hogy e vállalatok nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el a „felnőtt” korba. Megrekednek az életgörbe valamelyik emelkedő szakaszán és ennek egyik oka, hogy a kkv-ket a cég tevékenységében jártas, nagyszerű szakemberek vezetik, az üzleti folyamatok menedzselésében, fejlesztésében azonban kevéssé jártasak. Pedig ez hiányzik a további fejlődéshez. Könyvemmel azt szeretném elérni, hogy a cégvezetők használják azokat az egyszerű fejlesztési eszközöket, amelyeket bemutatok. Eredetileg a könyvemnek része volt egy Excel alapú kontrolling rendszer leírása, amelyet végül kivettem és egy külön kiadványban adtam közzé.
– Kiknek ajánlod írásodat?
– A könyvemet kis- és középvállalatok tulajdonosainak, vezetőinek ajánlom. Ezek közül elsősorban azoknak, akik egyedi-, kissorozatú gyártással foglalkoznak és projekteket megvalósító cégeknek, másodsorban szolgáltatóknak és sorozatgyártóknak. Olyan szakembereknek, akik nagyon értik a szakmájukat, erre alapozva építették fel vállalkozásaikat, de vezetést soha nem tanultak, üzleti iskolát nem végeztek. A könyv számos megállapítása, módszere, példája azonban nem csak vállalatokra, hanem egyesületekre, alapítványokra, hatóságokra és közszolgálati szervezetekre is igaz. E szervezetek folyamatai is fejleszthetők az ismertetett elvek és módszerek alapján, és ez működésük hatékonyságának növekedéséhez és jobb eredmények eléréséhez vezet.
– Hol juthat hozzá könyvedhez az érdeklődő?

– Könyvem a honlapomon (http://tfodor.hu) érhető el. A weblapom egy webshopot is tartalmaz, ahol különböző, a vezetők munkáját segítő Excel sablonok és az előbb említett pénzügyi kontrolling rendszerleírása is elérhető.

– Egyre jobban a kis- és középvállalatok üzleti folyamatmenedzsmentjével könyvedhez szívből gratulálok. Teljesítményed előtt: Le a kalappal!