A MISZ Híradóban jelent meg az alábbi információ:

2017. március 13-án, huszonegyedik alkalommal adták át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által adományozott Jedlik Ányos-díjakat öt kiemelkedő feltalálónak, iparjogvédelmi szakembernek. Az eseményre a Budapest Music Centerben került sor. Ez alkalommal kapta meg a rangos kitüntetést többek között Farkas József a Sanatmetal Kft. tulajdonos igazgatója.

Az egri központú cég ügyvezetőjének tettem fel kérdéseimet.

 

Közismert Rólad, hogy innovativitás iránti fogékonyságod példa értékű. Miért adnak manapság Jedlik Ányos-díjat?

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére adják, hivatalos megfogalmazásban én az alábbiak miatt részesültem a kitüntetésben:

„A mérnöki tudományok és a biológiai ismeretek szintézisén alapuló traumatológiai és ortopédiai implantátumok fejlesztésében és gyártásában, a műtéti eljárások megújításában kimagasló alkotó tevékenység fűződik nevéhez, vállalkozása világszerte elismert, a hazai egészségügyi műszergyártás nemzetközi tekintélyének növekedésében kiemelkedő a szerepe. Iparjogvédelmi portfóliója: 28 szabadalmi bejelentésből 15 megadott magyar szabadalom; 1 USA szabadalom.

Farkas József a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának tagja, Nemzeti Minőségi Díj, Termék Nagydíj, Észak-Magyarország Legdinamikusabban Fejlődő Vállalkozása Díj, Üzlet és Siker Minősített Vállalkozása Díj, Innovációs Díj és Nagydíj, Gábor Dénes Díj birtokosa.”

 A cég sikereiben az innovációnak mekkora szerepe van?

Az innováció az egyik legfontosabb alappillére a Sanatmetal Kft. tevékenységének. Az innovációt széles körben értelmezzük, minden termék, eljárás, marketing, szervezeti és folyamat fejlesztés, amelyet cégünk eddig nem alkalmazott, az az innováció része!

A termékfejlesztésben nem elegendő követő fejlesztőnek lenni, folyamatos újdonság kell pl. úgy a Kínai piachoz, mint a szakmai kiállítások figyelmének elnyeréséhez.

 A Sanatmetal Kft. honlapjának nyitó oldalán olvasható: Innováció versenyáron. Mit jelent ez pontosan?

Az export piacon a folyamatos innováció mellett világszínvonalú minőségi terméket, multinacionális szolgáltatást (képzés, marketing, rugalmas kapacitás, stb.) várnak tőlünk nagyon hosszú fizetési határidő és alacsony versenyár mellett, hiszen mi nem német, svájci, amerikai cég hanem magyarok vagyunk!

Mind ezeknek megfelelni csak széleskörű innovációval lehet.

Ezért a szlogen az Innováció versenyáron.

 Milyen kutatási, fejlesztési tevékenységekben veszel részt manapság?

A vállalkozásunk profilja széles körű, a traumatológiai, ortopédiai (térd és csípő protézis), gerinc és fogászati implantátumok és műszerei is nagy kihívást jelentenek. Minden területen fejlesztünk, pl. a Magic velőűrszegezési rendszerünk a világon egyedülálló, orvosokat védve röntgen használata nélkül is lehetővé teszi az üreges csontok operációját. Speciális orvoscsoporttal együtt dolgozunk vállprotézis kifejlesztésén, amely a jövő nagy kihívása betegeknek, gyártóknak. Többféle gerincimplantátum mellett befejezés előtt áll, egy világszínvonalú, magyar árszintű fogászati implantátum bevezetése is.

Zajlik a 4. ipari forradalom, a digitalizáció, nemzeti néven az Ipar 4.0, amely bennünket is ösztönzött egy új ágazat, a diagnosztika bevezetésére. Első új termékünk a WIWE, amely egy 40gr-os ekg, biztonságot, tervezhetőséget, jövőt ad minden használójának. Természtes, hogy dolgozunk a WIWE-2 és egyéb digitális új termékek létrehozásán.

A magyar szürkeállomány, a tudáscentrumok, a gyártók és a piacra vivők összefogásával csoda dolgok születhetnek!

 Megköszönöm válaszaidat. Teljesítményed és a Jedlik Ányos-díj előtt tisztelegve: „Le a kalappal!”