A Sanatmetal Kft. új terméke a WIWE lakossági, névjegykártya méretű ekg mérő készülék (ekg, stroke (AFIB), hírtelen szívmegállás rizikóbecslés, véroxigén, pulzus mérés), kifejlesztése a befejező szakaszába érkezett. A Nemzeti Minőségi Díjas, egri székhelyű szervezet marketing igazgatóját Farkas Emesét kérdezem a hír hátteréről.

sanatmetal_farkas_emese

 

–    Honnan az ötlet, kinél pattant ki az „Isteni szikra”?

–    A Sanatmetal Kft. Stratégiájában már korábban megfogalmazta, szeretne a jelenlegi (traumatológia, ortopédia, gerinc és fogászati implantátumok) termékkörétől eltérő, de az egészségügyi ágazathoz tartozó pl. diagnosztikai eszköz családot kifejleszteni. Közös ismerősünk Nagy Tamás a Hexium Kft. ügyvezetője közvetítésével 2014 őszén találkoztunk a Kozmann család tagjaival és a telefon hátlapba épített ekg protójával. Prof. Kozmann György egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi és Informatikai K+F központ elnöke, az MTA tagja és fia voltak a készülék szellemi atyjai. A bemutatott kísérleti fejlesztés beleillett az elképzelésünkbe, az első találkozó után megkezdtük az információk gyűjtését majd a tárgyalásokat.

–   Mennyi idő telt el az ötlettől a megvalósításig? Milyen főbb szakaszai voltak a projektnek?

–    A WIWE kifejlesztése még nem fejeződött be, nagyon sok mindent kell még tennünk, ebben az utolsó, piacra dobás előtti szakaszban. A termékkoncepció kialakításának minden részletét ki kellett dolgozni, célpiacot és az alapvető termékelőnyöket meghatározni. Kialakítani a termék alapvető fizikai jellemzőit, a termék pozicionálással és a marketing mixel. A kiformálódó termék egyéb funkciókkal bővült, formájában, tudásában már alig hasonlítható az induló protóra. Hardver és szoftver fejlesztőkkel, formatervezőkkel, PR és „kütyü” gurukkal dolgozunk együtt. Mindezen folyamatok koordinálására projekt csapat igazgatóság alakult.
A piacra dobás közelében ki kellett alakítanunk a gyártási folyamatainkat, benne a szerelés, csomagolás, vevőszolgálat és sok minden egyebet az ESD védettségű üzemrésszel bezárólag. Embert próbáló projekt, kimeríti a SM sikerekhez szokott csapatát is. Több tíz fős külső és belső fejlesztő gárda munkája mellett a Sanatmetal menedzsmentjére is napi több órás terheket rótt. Ez év áprilisában tervezzük a piaci megjelenést, jelenleg az engedélyezési eljárások folynak, 2a egészségügyi besorolású lesz a termék. Hiszünk a WIWE hasznosságában így a sikerében is, amely még rendkívüli tennivalókat jelent számunkra.

–   Hogyan vélekedik az egészségügyi szakma nagyszerű alkotásotokról?

–    Az egészségügyi szakmából jelenleg a konzulensek és tanácsadók ismerik a WIWE-t, a szakma értékítélete későbbre várható. A WIWE egy olyan diagnosztikai eszköz, amely kockázat elemzést végez és megmutatja a hirtelen szívmegállás és a pitvari fibrilláció következtében kialakulható stoke-t. Eddig nem hallottuk meg a szívünk jelzéseit, a WIWE képessé tesz bennünket rá, céltudatosabban fordulunk az orvosokhoz. Meskó Bertalan egészségügyi jövőkutató is nagy jövőt jósol a hasonló „kütyüknek”.

–    Köszönöm válaszaidat. A Sanatmetal Kft. kollektívája előtt ismételten: le a kalappal!