Megjelent a Magyar Minőség 2019. augusztus-szeptemberi száma

Kiemelt cikkeink a Magyar Minőség 2019. augusztus-szeptemberi szám tartalmából:

Bevezetés az agilis világába – Blastik Mátyás

Projekt? Módszertan? Képesség? Legjobb gyakorlatok? IT fejlesztési eszköz? Mi is az agilis valójában? Mind-egyik és egyik sem. De egy biztos: itt van köztünk. Lépten-nyomon találkozik vele IT fejlesztő, tesztelő, üzleti megrendelő és cégvezető. Cikkünk abban próbál segíteni, hogy eligazodjunk a fogalmak erdejében és ki-ki tovább tudja gondolni, hogy releváns-e számára és – amennyiben igen – az olvasottakat milyen mértékben, hogyan tudja alkalmazni saját környezetében.

Értékáramlás térkép vs. folyamattérkép. Mikor melyiket használjuk? – Fehér Norbert

A működési kiválóság modellje szerint a vállalati versenyképesség növelésének az innováció az egyetlen eszköze, azonban ahhoz, hogy új termékek, szolgáltatások születhessenek adott vállalatnál meg kell teremteni a stabil működési környezetet és cash flow-t, amely a standardok kialakítását és folyamatos fejlesztését jelenti az üzleti kulcsfolyamatokban.

Manapság a két legelterjedtebb folyamatfejlesztő eljárás a lean, valamint a six sigma módszer multinacionális vállalati környezetben. Az előbbi a veszteségek feltárására, az áramlás javítására koncentrál, a six sigma megközelítés célja pedig a hibamenteshez közeli gyártás megvalósítása adott költségszint mellett. Egyre több vállalati döntéshozó, folyamatfejlesztő specialista ismeri fel azonban, hogy ezeket nem lehet elkülönülten kezelni, s e két módszer együttes alkalmazását jelenti, amikor a lean sebességet a six sigma minőséggel kapcsolják össze.
A szerző ebben a cikkben a két módszer egy-egy vizuális elemzést szolgáló eszközét veti össze és törekszik annak bemutatására, hogy ezek nem egymást kizáró, hanem egymásra épülő eszközök. Nem mindegy, hogy kik, mikor és melyikkel kezdik a folyamatfejlesztő tevékenység végrehajtását.

WIWE mobil EKG szívdiagnosztikai eszköz – Csörghe Ádám

A KSH 2017-es adatai szerint Magyarország – Bulgáriával és Romániával együtt – a legrövidebb életkilátásokkal rendelkező közép-kelet-európai országok egyike, és napjainkra a vezető halálok többé már nem a rák, hanem a szív-és érrendszeri betegségek. Az EU régióiban 100 ezer emberből évente átlag 423-an halnak meg szívbetegségben, míg ez a szám hazánkban az európai átlag közel kétszerese, 790 felett van. A Magyar Stroke Társaság 2017-es adatai arról adnak hírt, hogy Magyarországon átlag félóránként hal meg valaki stroke-ban, további felmérések alapján körülbelül 200 000 fő szenved pitvarfibrillációban és naponta 70 fő veszíti életét hirtelen szívhalál következtében.
Ezek a szomorú statisztikák ösztönözték a cég munkatársait 2014 év végén arra, hogy elkezdjék az ún. „WIWE” projektet, mely a szívbetegségek megelőzését tűzte ki céljául.

Folyóirat.

Nyilvánosan elérhető a 2018. évi  júliusi szám is.

Magyar Minőség XXVII. évfolyam 7. szám 2018. július

Leave a Reply